PRV DECISION TO GRANT SPC

SWEDISH PATENT AND REGISTRATION OFFICE

Date March 24, 2015
SPC application No. 1490062-5 Zacco Sweden AB
Basic Patent No. 06778071.8 (1 912 999) Box 5581

114 85 Stockholm

Your reference: P41402598SE00
Applicant: Janssen R&D Ireland, Eastgate Village Eastgate Little Island, Co Cork IE
Medivir AB, Blasieholmsgatan 2, 111 48 Stockholm SE

Decision

The Swedish Patent and Registration Office, with reference to Article 10.1 of
Regulation (EC) No 469/2009 of the European Parliament and of the Council
of 6 May 2009 concerning the Supplementary Protection Certificate for
medicinal products, grants Supplementary Protection Certificate (SPC) for the
product Simeprevir, or a salt thereof, including simeprevir sodium. The
product is protected by the basic patent 06778071.8 (1 912 999).

The SPC enters into force on 2026-07-29 and can be upheld no longer than
2029-05-13.

This decision will be published in the Swedish Patent Gazette No. 16/2015.

Information on annual fees
For each new fee year that the SPC is in force, an annual fee must be paid. The
first annual fee is due on 2026-07-31.

Reason for the decision

You have applied for a Supplementary Protection Certificate (SPC) for the
product Simeprevir, or a salt thereof, including simeprevir sodium. With the
application, you filed a request that the Swedish Patent and Registration Office
(PRV) shall apply Article 13 of Council Regulation (EC) No. 469/2009 of 6
May 2009 concerning the supplementary protection certificate for medicinal
products (the Regulation) so that the period of the SPC is calculated from the
day the marketing authorisation holder was notified of the European
Commission decision to grant the marketing authorisation (2014-05-16) and
not from the day the Commission decided to grant the marketing authorisation
(2014-05-14). The reason for your request is that the UKIPO has changed its
practice and is calculating the duration of an SPC based on the date of
notification. This practice has been followed by other patent offices in Europe,
and with reference to recitals 7, 9 and 10 of the Regulation, as well as to
Article 13 of the Regulation, the maximum term of protection must end on the

same day throughout the Community. An inconsistent approach must not be
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taken in this regard.

As a condition for obtaining an SPC, Article 3b of the Regulation states that a
valid authorisation to place the product on the market as a medicinal product
must have been granted at the date of the application, in the member state
where the application is made.

Article 13.1 of the Regulation reads:
The certificate shall take effect at the end of the lawful term of the basic
patent for a period equal to the period which elapsed between the date
on which the application for a basic patent was lodged and the date for
the first authorisation to place the product on the market in the
Community, reduced by a period of five years.

The Regulation gives no further guidance as to how Article 13 shall be
interpreted and applied.

The preparatory works to the Regulation (COM (90)101 final — SYN 255),

paragraph 16, reads:
The proposal for a Regulation provides for a simple, transparent
system which can easily be applied by the parties concerned. It
therefore does not lead to excessive bureaucracy. There is no need for
any new administrative body and the patents offices should be able to
implement the procedure for granting the certificate without an
excessive burden being placed on their administrations. [...] The
adoption of a standard system to calculate the duration of the
protection given by the certificate without abstraction of certain
information specific to the case (date of granting the authorisation,
date of filing the patent application, date of expiry of the patent) means
that the calculation is easy to make.

Article 8 of the Regulation requires that the SPC application shall contain,
among other information, the number and date of the first authorisation to
place the product on the market, as referred to in Article 3b, and, if this
authorisation is not the first authorisation for placing the product on the market
in the Community, the number and date of that authorisation (Article 8.1 a iv).

The application shall also contain a copy of the authorisation as referred to in
Article 3b, in which the product is identified, containing in particular the
number and date of the authorisation and a summary of the product
characteristics (Article 8.1 b). If the authorisation referred to in point b is not
the first authorisation for placing the product on the market as a medicinal
product in the Community, the application shall contain information regarding
the identity of the product thus authorised and the legal provision under which
the authorisation procedure took place, together with a copy of the notice
publishing the authorisation in the appropriate official publication (Article 8.1

c).
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Article 9.2 d of the Regulation, in Swedish, states that the authority shall
publish the number and date of issue (dagen for utfirdande) of the
authorisation referred to in Article 3b, and in Article 9.2 e it is stated that the
publication, where relevant, shall contain the number and date of issue
(utfardandedagen) of the first authorisation to place the product on the market
in the Community. The parts of the Article that are quoted in italics do indeed
not correspond to the wording of the Regulation in, for instance, English,
French or German. However, none of the languages prevail over the others.
According to settled case-law, the various language versions of a provision of
Community law must be uniformly interpreted, and thus, in the case of
divergence between those versions, the provision in question must be
interpreted by reference to the purpose and general scheme of the rules of
which it forms part (Court of Justice of the European Union, judgment on 9
January 2003, case No. C-257/00, Givane et al., REG 2003, page 1345,
paragraph 37, with quoted case law).

It is clear from the judgment of the Court of Justice of the European Union on
11 December 2003 in case No. C-127/00, Hissle AB vs. Ratiopharm GmbH,
REG 2003, s. I-14781, paragraph 57, that a word that appears in more than one
article within the Regulation cannot be construed as having a different
meaning unless there is proper justification for different interpretations
depending on which provision of the Regulation it appears in.

If the national authority is to apply Article 13.1 as you request, the law
applicable for the first authorisation to place the product on the market in the
Community must be known to the authority, specifically the legal provisions
regarding the day of entry into force of the relevant marketing authorisation.
Also, if that day is not the day of the decision, the authority needs information
on when the event occurred which triggered entry into force of that specific
marketing authorisation. When you filed your SPC application you informed
the PRV that the relevant marketing authorisation entered into force when it
was notified to the marketing authorisation holder, and that the date of
notification was 2014-05-16.

The Regulation does not require that the applicant states, in the SPC
application, which date the marketing authorisation was notified to the
marketing authorisation holder. Article 8 only requires the applicant to state
the date of the first authorisation, which can be interpreted either as the date
on which the marketing authorisation entered into force or the date of issue of
the marketing authorisation.

It is the understanding of the PRV, that the objective behind the requirement to

file the documents prescribed in Article 8.1b and 8.1c is that the applicant shall

prove the information relevant to Article 8.1a iv. Hence, the documents shall :
prove the date of the first marketing authorisation in the member state of

application as well as in the Community, and serve to identify the product for

the SPC.
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The date of notification is, for obvious reasons, not included in the marketing
authorisation decision. The date of notification — at least with respect to
decisions issued by the European Commission after examination from the
European Medicine’s Agency (EMA) — is however published in the official
publication of the marketing authorisation decision. If the first marketing
authorisation according to Article 3b also is the first authorisation to place the
product on the market as a medicinal product within the Community, the
applicant is not required by Article 8 of the Regulation to file a copy of this
publication.

Hence, if it is the date of notification which is relevant to the application of
Article 13.1, the applicant is not always required, according to Article 8, to
submit documentation to prove which day the marketing authorisation holder
was notified of the decision. Without such requirement, the patent authority
has no possibility to apply Article 10.3 of the Regulation and ask the applicant
to prove the date of notification.

The interpretation of Article 13.1 you propose could easily be applied by the
national authority with regards to marketing authorisations issued by the
European Commission. In respect of marketing authorisations issued by other,
national, medicine’s authorities within the Community, the patent authority
would face a burdensome administration in finding out when the relevant
marketing authorisation entered into force (day of decision, day of notification,
or another day) according to the law applicable in the country of issuance, and
when this day occurred. If this was not immediately clear from the copy of the
official publication filed with reference to Article 8.1c, the patent authority
would have considerable difficulty in applying Article 13.1 in a consistent and
non-bureaucratic way.

It is the view of the PRV that Article 13.1 of the Regulation cannot be applied
inconsistently to the effect that only when calculating the period of an SPC
based on a marketing authorisation from the Commission, the calculation sets
out from the date of notification of the decision. If Article 13.1 is to be
interpreted as you suggest, the applicant should be obliged to submit
information on, and to prove, when the marketing authorisation entered into
force as well as the actual date of entry into force, when the first authorisation
to place the product on the market in the Community is not the same
authorisation as referred to in Article 3b. It is the understanding of the PRV
that no such requirement exists and therefore, that the patent authority has no
possibility to ask the applicant to rectify this as an irregularity according to
Article 10.3 of the Regulation.

It is the view of the PRV that “the date of the first authorisation to place the
product on the market in the Community” in Article 13.1 must be interpreted
as meaning the date of the decision of the first marketing authorisation. Only
with that interpretation can the national patent authorities apply Article 13.1 in
a consistent, non-bureaucratic and administratively simple way. Further, the
copy which is to be submitted according to Article 8.1b serves as sufficient
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evidence when this marketing authorisation is the first authorisation to place
the product on the market in the Community. This interpretation also gives a
systematic meaning to the requirements of information and documents to be
filed in the application. The Swedish wording of Article 9.2 is also supported
by this systematic meaning.

The application for a Supplementary Protection Certificate for the product
Simeprevir, or a salt thereof, including simeprevir sodium fulfills the
conditions set out in Article 3 of the Regulation. In view of the above
reasoning, PRV calculates the duration of the certificate using the date of
decision of the first authorisation to place the product on the market in the
Community, i.e. 2014-05-14. The PRV therefore grants the SPC application
1490062-5 for the product Simeprevir, or a salt thereof, including simeprevir
sodium with the duration from 2026-07-29 until 2029-05-13.

fucloees GrualalEare

Andreas Gustafsson

This decision has been made in consultation with Louise Jghshammar, lawyer.

How to appeal against this decision

This decision can be appealed at the Court of Patent Appeals
(Patentbesvirsritten). If you wish to appeal against the decision, you must
write to the Court of Patent Appeals. State which decision you wish to appeal
against and in what way you want the decision to be altered. The appeal must
be submitted to The Swedish Patent and Registration Office not later than
within two months from the date of the decision, or the appeal will not be tried.
Submit the appeal to:
Patentbesvirsritten

Patent- och registreringsverket
Box 5055

SE-102 42 Stockholm
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